Tips voor veilig internetten

Vrijwel iedereen is dagelijks online om bijvoorbeeld spelletjes te spelen, te internetbankieren of om te winkelen. Zo is uit onderzoek gebleken dat 9 van de 10 personen dagelijks online zijn. Het veilig houden van jouw gegevens door middel van veilig internetten is dus essentieel. Vooral bij het online winkelen of het internetbankieren is het van grootste belang dat het veilig gebeurt. Er zijn meerdere technieken en tips voor veilig internetten. Hieronder gaan wij in het kort in op enkele tips en methodes zodat jij veilig kunt internetten.

Gebruik een virusscanner

Een virusscanner is een programma dat je computer beschermt tegen software die zonder toestemming op jouw computer terecht komt. De virussen kunnen op verschillende manieren op jouw computer terecht komen. Het is dus essentieel om een goede virusscanner te hebben, die alle virussen en schadelijke malware detecteert en verwijdert. Er zijn een groot aantal virusscanners verkrijgbaar die zich erin specialiseren om jouw computer te beschermen, zodat jij veilig kunt internetten. Zo zijn er virusscanners die automatisch e-mailtjes, websites of bestanden scannen. Het is echter ook mogelijk om een handmatige scan uit te voeren. Onderzoek voordat je een virusscanner aan gaat schaffen of het desbetreffende virusscanner aansluit op jouw behoeften en wensen.

Tip voor veilig internetten: installeer een firewall

Een firewall is ander programma dat jouw computer beschermt tegen ongewenst internetverkeer. Een firewall is een soort van verdedigingsmuur tussen jouw computer en het internet. Het filtert ongewenst internetverkeer uit en zorgt ervoor dat jouw internet niet aangetast wordt door het ongewenst internetverkeer. De firewall kan automatisch ingeschakeld worden, het is echter met een firewall ook mogelijk om handmatige scans uit te voeren.

Draadloos internetten

Een andere tip voor veilig internetten is het beveiligen van jouw draadloos netwerk. Het veranderen van de inloggegevens met name het wachtwoord is raadzaam, aangezien er op die manier niet in jouw draadloos netwerk ingebroken kan worden.